Tibetská houba

Tibetská houba pochází z Tibetu, ovšem zmínky o ní najdeme také z oblasti Kavkazských hor, první zmínky jsou staré asi 4000 let. Tajemství účinků Tibetské houby byla dlouhá leta střežena. Tibetská houba byla používána pro uchování mléka, aby se nekazilo a lidé konzumující tuto zázračnou přísadu se dožívali vysokého věku.

Co je to Tibetská houba?

Jedná se o kefírovou kulturu, která žije v mléku a živí se laktózou. Je to měkká houba svým tvarem připomínající růžičky květáku. Toto společenství bakterií má blahodárné účinky na naše zdraví, doplňuje do střev potřebné kultury.

Účinky Tibetské houby

  • čistící účinky
  • zamezuje hnití potravy ve střevech
  • zajišťuje optimální pH a brání překyselení organismu
  • rozkládá těžce stravitelné látky
  • rozkládá cholesterol v cévách
  • přírodní antibiotikum
  • zpomaluje stárnutí
  • brzdí vývoj metastáz
  • rozkládá v mléce laktózu, proto je vhodná i pro lidi, pro které je bílkovina kravského mléka těžce stravitelná
  • zlepšuje obranyschopnost organismu
  • účinný proti kvasinkám a různým nežádoucím bakteriím
  • jako provence anebo při léčbě těchto nemocí:
    • infarkt, průjem, zácpa, ekzémy, kvasinková infekce, onemocnění trávicí soustavy, onemocnění jater, ledvin a žlučníku, záněty, nemoci krve

Jak často se pije kefír z Tibetské houby a jaké množství?

Nejedná se doplněk stravy v běžném slova smyslu, proto není stanovena četnost ani množství. Záleží na Vašem těle, jak máte chuť. Můžete ho pít denně a nemusíte. V případě očisťovací kúry se doporučuje pít po celou dobu jejího trvání, protože vliv kefíru na detoxikaci organismu je velký. Také je vhodné konzumovat kefír po provádění klystýru, protože velmi rychle obnovuje přirozenou střevní mikrofloru. Kefír z Tibetských hub můžete používat i vně, např. na léčbu různých vyrážek a ekzémů.

Příprava kefíru z Tibetských hub

Příprava kefíru z Tibetských hub je velmi nenáročná. Stačí dát houby do sklenice a zalít mlékem. Doporučuje se čerstvé mléko, které nebylo zahřáté (nepasterizované, bez UHT), ale nic se nestane ani pokud houby zalejete oobyčejným mlékem, které máte zrovna k dispozici. Pokud necháme sklenici při pokojové teplotě, kefír je hotový za 24 hodin. Pokud dáme sklenici do lednci, kefír je připravený cca za 5-8 dní. Kdykoliv máme chuť, tak vyndáme houbičky, kefír vypijeme a znovu houby zalijeme mlékem. Množství mléka je jen na nás – záleží, kolik kefíru chceme. Můžeme tedy např. jednu kávovou lžičku houbiček zalít 250ml mléka a druhý den máme porci kefíru.

Z Tibetských hub si můžeme také velmi jednoduše připravit tvaroh a to tak, že vyndáme houby a hotový kefír ohřejeme na teplotu cca 40 stupňů Celsia a tekutinu poté přecedit přes plátno. Vzniklý tvaroh můžeme ochutit bylinkami nebo ovocem, jeho spektrum využití je široké, např.: tvarohová pomazánka, pomazánka s bylinkami, tzaziky, jahodový krém, atd.

Množení a skladování

Tibetské houby se velmi rychle množí, zhruba po 14 dnech zdvojnásobí svůj objem. Množí se v mléce bez vnějšího zásahu a během krátké doby je můžete rozdávat svým známým. Pokud jich máte dostatek a chcete si nějaké dlouhodobě uchovat, stačí je dát do malé skleničky, zalít mlékem a vložit do mrazáku. Vydrží v mrazáku i několik let. Když je budete chtít znovu zaktivovat, stačí vyjmout, nechat rozmrazit, opláchnout ve vodě a zalít čerstvým mlékem.

Pokud chcete kefír někomu poslat, doporučuje se ho poslat v PET lahvi, jelikož pořád pracuje a uvolňují se plyny, je pro přesun vhodný poddajný materiál. Nikdy bychom se neměli dotýkat houbiček kovovými předměty! Používejte dřevěnou nebo plastovou lžíci, umělohmotná sítka a sklenice na uchovávání.

Pokud máte zájem o Tibetské houby, neváhejte se na mě obrátit.

Tibetská houba