Máčení a klíčení semínek a ořechů

Máčení a klíčení semen

Semínka mají na svém povrchu inhibitory enzymů. Inhibitory chrání semínko do té doby, než nastanou vhodné podmínky k tomu, aby mohlo vyklíčit. Proto semínka namáčíme, abychom semínko probudili a dostali se k životadárným enzymům. Pokud semínka nenamočíme, špatně se tráví.  Namáčením se zvyšuje i nutriční hodnota plodu.

Některá semínka, obiloviny a ořechy můžeme nechat i klíčit, čímž se zvýší aktivita enzymů.  Při klíčení začnou v semínkách probíhat metabolické procesy, které mají za úkol poskytnout dostatek živin rostoucímu organismu. Aktivují se v nich enzymy, škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů. Naklíčením semínek se též výrazně zvýší množství železa a hořčíku.

Máčení a klíčení semen - tabulka