Raw Food

Co je syrová strava?

Syrová strava neboli raw food je životní styl založený na konzumaci potravin, které jsou co nejblíže k přírodě. Potraviny jíme neupravené a původní tak, jak je možné je nalézt v přírodě. Bohužel v dnešní společnosti jsme obklopeni různými lákadly v podobě cukru, tuků, konzervantů, stabilizátorů, aromat, barviv a dalších věcí, které nám vlastně přijdou normální. Je tato strava skutečně pro nás vhodná? Člověk se historicky vyvíjel ve zcela odlišném prostředí a takto rychlá změna v tak zásadní věci jako je stravování je nejenže nepřirozená, ale také velmi nezdravá, proto se důsledkům nevhodného stravování připisuje většina úmrtí lidí západního světa. Jedním z mnoha vlivů na zdravotní stav, má i pH přijímané potravy, které jsme po několika tisících let zcela otočili. Na našich stránkách naleznete detailní pohled i na problematiku pH a kyselotvorných a zásadotvorných potravin.

Rozdíl mezi živou a syrovou stravou

Živá strava je taková, která si v sobě uchovává živé enzymy. Často je živá strava používána jako synonymum syrové stravy, avšak rozdíl spočívá především v tom, že živá strava je čistě rostlinného původu, jedná se o stravu, ve které koluje „život“. Typickým příkladem jsou naklíčená semena, ořechy, ovoce a zelenina v syrovém stavu. Naproti tomu do syrové stravy spadá např. čerstvé nepasterizované mléko nebo syrové maso. My se zabýváme především živou stravu, jak z hlediska etického, tak zdravotního. Přestože např. tatarák bychom mohli zařadit do syrové stravy, jedná se o „mrtvé“ maso, které je zpravidla plné nežádoucích bakterií a virů.

Principy Raw Food

  • obsahuje živé enzymy
  • při zpracování živé stravy nesmí teplota překročit 42 stupňů Celsia. Tato hodnota je mezní pro zachování živých enzymů ve stravě.
  • živou stravu jíme ideálně mono, tedy bez kombinace mezi sebou (např. kombinace ovoce s jakýmikoliv jinými druhy živé stravy způsobuje hnití a kvašení v žaludku, protože ovoce se tráví velmi rychle a pokud se potká v žaludku např. s ořechy, způsobuje nadýmání, plynatost, bolest břicha a další).
  • uchovávání: oleje, kysání, mražení, sušení do 42 stupňů

Výhody živé stravy

V rozmanité živé stravě jsou zastoupeny vitamíny, minerály a stopové prvky ve své původní podobě. V této podobě jsou pro člověka přirozené a snadno se vstřebávají. Pokud máme rozmanitý jídelníček, není potřeba používat žádné další doplňky stravy. Oproti klasicky se stravujícím lidem není naše tělo podvyživené, nemusí si tvořit zásoby, tělo je tedy přirozeně krásné, štíhlé a zdravé. Jelikož potrava je většinou zásadostvorná, zajišťuje okysličení všech buněk a brání tak různým nemocem. Touto stravou zajišťujeme tělu čistotu a v tomto prostředí zvládá náš imunitní systém se poprat s běžnými nástrahami všedního života a toxiny nemají šanci vyvolat nemoci v našem těle. Ovšem i když začnemě jíst v souladu s přírodou, naše tělo bylo leta zanášeno a je třeba ho pročistit a dále udržovat v čistotě, odměnou nám bude vitální a zdravý život.

Další výhodou je také jednoduchost získání kvalitní výživy, příprava je nenáročná a téměř všichni vitariáni se shodují, že po přechodu na Raw Food dochází k nárůstu životní energie. člověk není po jídle unavený, protože jeho trávicí systém se nemusí zatěžovat složitým rozkladem nepřirozených látek a naopak dostane živiny v té nejvhodnější formě. Na syrovou stravu přechází spousta nemocných lidí, protože pokud má tělo vhodné podmínky pro život a dostatek energie, spustí se přirozený samočistící a samouzdravovací proces. Již po krátké době můžete vyřadit naprostou většinu léků, které stejně řeší pouze následky, ale nevěnují se (jako celá západní medicína) léčbě příčiny nemocí. Bohužel ani lékaři nás často neinformují o základních potřebách fungování lidského těla, o potřebě výživy, protože farmaceutický bussiness je jeden z nejvýdělečnějších oborů na naší planetě a neí žádoucí mít zdravou přelidněnou planetu, která negeneruje zisk těmto společnostem.

Pokud se chcete dozvědět další informace v přehledné formě, určitě se podívejte na dokument Na jídle záleží, kde jsou přehledně vysvětlená fakto o spojitosti mezi stravou a zdravím.