Newborn Food

Newborn Food vs Raw Food

Dříve jsem věřila, že Raw Food je jediná alternativa vedle běžného stravování, díky které je možné zachovat si zdravé tělo, dlouhověkost a neznečišťovat si útroby toxickými látkami. Přestože mě osobně Raw Food plně vyhovuje a mé tělo se na něj bez problémů adaptuje, zjišťovala jsem více do hloubky, jak to vlastně celé vzniklo a zda existují i jiné alternativy. Dalším studiem různých metod (např. čínské Ayurvédy), jsem přišla na to, že ne pro všechny je tento způsob stravování vhodný a jelikož mám malé děti, rozhodla jsem se všechny nasbírané poznatky o zdravé stravě skloubit.

Co je to Newborn Food

Newborn Food je komplexní stravovací program, který sjednocuje zásady a pravidla zdravého stravování. Vychází ze zákonitostí fungování lidského těla a zajišťuje správnou výživu pro každou buňku našeho těla a zároveň eliminuje přísun zbytečných škodlivin. Většina lidí západní společnosti trpí velikou podvýživou (nemá nic společného s hmotností člověka), kdy se buňkám nedostává kvalitní výživa a již od této buněčné vrstvy nemůže být zajištěno správné fungování těla a jednotlivých orgánů/buněk, což v konečném důsledku vyvolává nemoc. Pokud budeme živit naše tělo kvalitní výživou, tělo dostane vynikající podmínky pro svou samouzdravovací funkci, protože náš úžasný imunitní systém nebude mít tolik práce s odstraňováním škodlivin z jídla. Pokud udržíme tělo čisté a kvalitně vyživené, zcela eliminujeme podmínky pro rozvoj nemocí, budeme mít dostatek energie a jasnou mysl.

Poučku, kterou lze při smýšlení o zdravém jídle použít, je přirovnání k dětské stravě. To, co dáváme miminkům při postupném odstavování, bychom měli konzumovat v našem jídelníčku. Obrovskou výhodou tohoto stravování je, že si nemusíme hlídat množství jídla a kalorií a tělo si stále udržujeme přirozeně krásné a štíhlé. Můžete jíst víceméně kdykoliv a jakékoliv množství a protože tělo nezatěžujete chemickými látkami a prázdnými kaloriemi, velmi dobře potravu vstřebává a nemá potřebu ukládat energii ve formě nevzhledných tukových polštářů. Strava v kombinaci s pohybem má na náš vzhled záśadní vliv.

Co do Newborn Food patří a co ne

Do Newborn Food patří syrová zelenina a syrové ovoce (minimálně 60% jídelníčku), semena, klíčky, ořechy, vařená zelenina a ovoce (vaříme ideálně v páře, kdy si potraviny uchovávají více důležitých látek, nevyplavují je do vody a mají i lepší chuť), dále rýže, domácí kysané mléčné výrobky, vejce a maso. Při výběru jakékoliv složky potravy bychom měli vždy dbát na její původ a životní podmínky. Některé složky potravy bychom neměli kombinovat s jinými, viz tento přehled. Semena a některé ořechy bychom měli před konzumací namočit, abychom odblokovali inhibitory a semínko přivedli k životu, obsahuje totiž potom mnohem více prospěšných látek.

Do Newborn Food tedy nepatří mouka, cukr, laktóza a chemikálie jako jsou umělé konzervanty, barviva, aromata a další látky, které jsou nutričně chudé. Příroda nám sama o sobě nabízí spoustu chutí a vůní a není třeba je obohacovat o uměle vytvořené náhražky. Např. mouku můžeme velmi jednoduše nahradit semeny a klíčky nebo zeleninou – zkusili jste třeba běžnou omáčku zahustit cibulovým pyré namísto jíšky? Nebo si rozemlít semínka na mouku a upéct z nich bagetu? Chuťově si výrazně polepšíme a tělo nezanášíme chemií, protože mouka v dnešní době již má s přírodou pramálo společné.

Šetří zdraví i peněženku

Běžný cukr můžeme nahradit zásadotvornými sladidly, často používanými a na chuť velmi dobrými sladidly jsou třeba med, javorový sirup, sirup z agáve a spoustu dalších. Mléko z obchodu je buď obarvená voda plná různých přísad, aby vydržela transport a uchování než se dostane na náš stůl anebo v horším případě čerstvého mléka je plné bakterií, hnisu a nežádoucích látek. Navíc laktózu náš trávicí systém velmi špatně tráví. Znáte třeba kefír z Tibetských hub? Zkuste si vyrobit tzaziky, tvaroh nebo třeba pomazánku a budete velmi příjemně překvapeni chutí a Vaše tělo i peněženka Vám jen poděkuje.

Další velkou výhodou této stravy je finanční nenáročnost, protože celá myšlenka je úzce spjata s návratem k přírodě a jejím darům. Co je nejcennější pro naše zdraví, bývá často zdarma. Věřte, že pokud udržujete tělo zdravé a čisté, nepotřebujete doplňky stravy za vysoké sumy. Slyšeli jste o účincích zeleného barviva v naší stravě, zejména v divokých bylinách? Nebo kolik vitaminu C najdeme v jedné lžičce sušených šípků v čaji? Jedná se o lokální potraviny, které jsou dostupné zdarma a práce, kterou do přípravy stravy investujete, se Vám vrátí ve formě vitálního života.