Nezdravé potraviny

Bílý cukr (dezerty, sladkosti, čokolády, zmrzliny, pečivo, sladké limonády a džusy)

  • přímý vliv na cukrovku, obezitu, deprese, neplodnost a různé typy rakoviny
  • rapidně zvyšuje úmrtnost (při pokusech v Utahu došlo ke zvýšení úmrtnosti o 100% samic myší při denním podáváním cukru odpovídajícím jedné sladké limonádě pro lidi)
  • neobsahuje žádnou výživu pro naše buňky (při rafinaci je zbaven vitamínů i minerálů), naopak jeho odbourání je náročné a živiny do něj pouze investujeme, způsobuje podvýživu buněk a je příčinou neustálého ukládání si tukových zásob
  • alternativy: med, javorový sirup, agáve, stévie, raw dezerty

Raw kokosové kuličky
Raw kokosové kuličky

Bílá mouka (pečivo, těstoviny, tortily)

  • neobsahuje také žádné nutričně potřebné látky (vitaminy, minerály, vlákninu)
  • ve  střevech se chová jako lepidlo a vytváří ideální podmínky pro život plísní a bakterií, které dloouhodobě útočí na náš zažívací trakt na jednom místě a důsledkem je rakovinné bujení
  • překyseluje organismus
  • mouka se vyrábí z vyšlechtěných odrůd, které jsou sice levnější, ale naprosto znehodnotili její kvalitu
  • alternativy: rýže, kukuřice, placky ze semínek, těstoviny z kukuřice, rýže, pečivo z ručně mletých zrn, nebarvené

Bělená sůl

  • zabraňuje čistícím funkcím našeho organismu (přímo brání vylučování odpadních látek díky osmóze)
  • často stojí za příčinou onemocnění ledvin a jater, zvyšuje krevní tlak
  • malé dávky tělo odstraní potem, nicméně důležité je naučit se omezovat spotřebu soli
  • alternativy: neexistuje zdravá sůl, ale místo bělené soli si můžete dopřát např. himájskou sůl plnou železa a dalších minerálních látek

Průmyslově zpracované maso

  • maso je důležitým zdrojem bílkovin, esenciálním aminokyselin, vitaminu B12, železa, zinku i hořčíku, některé esenciální aminokyseliny a vitamin B12 nelze nahradit stravou rostlinného původu (bohužel historicky trvala doba, kdy člověk jedl maso velmi dlouhou dobu a organismus je přizpůsoben a nastaven na jeho konzumaci)
  • pokud konzumujeme maso, měli bychom pouze konzumovat takové, které známe, víme, v jakém prostředí zvíře žilo a pak je jeho vliv na naše zdraví pozitivní (není plné hormonů, směsi vody a konzervantů a další chemie)
  • maso obsahuje spoustu tuku a cholesterolu, proto jeho konzumaci doporučuji 1x týdně stejně jako u dětí

Homogenizované a pasterizované mléko a mléčné výrobky (mléko, tavené sýry)

  • pasterizace a UHT ohřev ničí v mléku živiny, běžně kupované levné mléko je ředěno vodou a barveno, pro lidský organismus nemá žádný pozotivní význam
  • syrové mléko je velmi těžce stravitelné a výrazně zahleňuje organismus
  • krávy žijí často v hrozných podmínkách
    • bez možnosti pohybu
    • nedostávají kvalitní stravu, pouze levnou chemickou
    • trpí hnisavým záněty, hnis se pak samozřejmě dostává do mléka
    • jsou krmena antibiotiky a jinými léky
  • alternativa: acidofilní mléko, ghí, doma vyrobený kefír z Tibetských hub – houby se dávají do čerstvého mléka (klidně kozí) a tento kefír, tvaroh, sýr nebo cokoliv si z houbiček vyrobíte je vhodný i pro lidi s nesnášenlivostí bílkoviny kravského mléka jelikož štěpí laktózu

Chemikálie

  • jedná se pouze o chemicky vytvořené látky, které nemají s přírodou nic společného a naše tělo si s nimi neumí poradit
    • umělá sladidla
    • aromata
    • barviva
    • konzervanty
  • nemají žádný pozitivní význam pro naše zdraví
  • způsobují alergie, astma, hyperaktivitu, obezitu, cukrovku, rakovinu, mají neurotoxické účinky
  • alternativa: existuje spoustu způsobů, jak nahradit škodlivé látky, podívejte se např. na tento příklad

Kombinace těchto nezdravých složek potravy jsou zastoupeny hlavně v těchto potravinách: fast food, uzeniny, dochucovadla  (majonéza, kečup, hořčice, bujóny, sojové omáčky) a další.