Čtení etiket na potravinách

Trh dnes oplývá různými lesklými, voňavými, barevnými a celkově na pohled velmi atraktivními produkty. Ale zabýváte se tím, proč jsou všechny tyto potraviny tak dokonalé a zároveň vypadají tak vzdáleně od přírody? Pokud bychom se o to doopravdy zajímali, zjstíme, že se ve většině případech jedná o nesmyslné napumpování chemií, která se dá nahradit zdravější alternativou. Samozřejmě to není tak pohodlné jako koupit krásně vypadající obal, hodit ho do košíku a do deseti minut uspokojit žaludek, resp. mozek. Ale není to ani o mnoho těžší, nejtěžší na tom všem je dostupnost informací.

Informace o zdravé stravě nemají marketing, protože není, kdo by ho zaplatil, protože negeneruje zisk!

Bohužel častými oběťmi se stávají děti, je to logické i paradoxní, každý chce pro děti to nejlepší, chce jim dát, co jim na očích vidí, a proto marketing útočí na děti, uspokojí jejich chuťové pohárky přemrštěným množstvím toho nejnezdravějšího (a nejlevnějšího) cukru a pomalu vytváří závislost. Děti se pak vesele ládují nevhodnými až nebezpěčnými látkami a stejně tak i dospělí, nemocní a další. A proč? Protože nevědí, že to tak je, protože nevědí, že existuje zdravá alternativa, která je často chutnější, klidně stejně levná nebo náročná na přípravu.

Vyberu si jeden konkrétní příklad, na kterém bych chtěla ukázat, co je cílem Newborn Food.

Kysané zelí

Původ: náhodně koupené zelí v obchodě, výrobce je společnost Andaco s.r.o.
Cena: 14,90,- Kč
Hmotnost: 500 g
Cena/kg: 29,80,- Kč
Složení: kysané zelí (bílé zelí, sůl, koření), slaný nálev (pitná voda, jedlá sůl, konzervant E211, antioxidant E224, obsahuje siřičitany)
Chuť: Otevřela jsem ho jako první, abych nebyla ovlivněna domácí chutí. Samotné je celkově šťavnaté, je tvrdé. Po porovnání s domácím neskutečně smrdí a chutná chemicky. Kdybych neměla možnost srovnání, nebylo by to tak hrozné, po srovnání bych ho nikomu nenabídla, nedejbože pozřela.
Náročnost na přípravu: žádná

A než se pustíme do domácího zelí, pojďme se podívat, co se píše na etiketě:

  • zelí bílé – neznáme původ a stav, ve kterém bylo nakládáno (jak víte, ve velkovýrobnách se nikdy nevyhazuje nic plesnivého nebo zkaženého)
  • koření – víte, že ne všechny společnosti píší na etiketu úplně vše? Přestože je to upraveno zákonem, děje se tak. Avšak nebuďme hned skeptičtí a veřme, že součástí koření není glutamát, ale pouze kmín).
  • slaný nálev – kysané zelí si samo pouští tolik nálevu, že není nutné ho uměle podporovat, samozřejmě ten vyrobený je levnější, zvýší tak hmotnost za malé náklady
  • konzervant E211
    • ničí vitamin B1
    • používá se jako bělidlo při sušení ovoce
    • může způsobit astmatický záchvat, průjem, nevolnost, bolesti hlavy a žaludku
    • nebezpečný pro lidi s onemocněním jater a ledvin
  • antioxidant E224 – a tady se jedná podle mého názoru o dezinformaci, protože E224 nepatří mezi antioxidanty, ale mezi siřičitany. Samozřejmě to zní lépe než, že
    • ničí vitamin B1
    • používá se jako desinfekce vinných nádob
    • používá se při bělení cukrů a chmele
    • existují důkazy o vzájemné souvislosti s vyvoláním astmatu, anafylaxe, poruchami chování a bolestmi hlavy
    • existují případy, kdy astmatik zemřel vlivem siřičitanů

Domácí zelí

Původ: celé zelí koupené na farmářských trzích, kysané si vyrobíme sami
Cena: 18,- Kč/zelí, sůl a kmín 1,- Kč
Hmotnost: 3,4 kg
Cena/kg: 5,30,- Kč
Složení: bílé zelí, sůl, kmín
Chuť: Zelí je tvrdší, křupavější, není cítit žádnou chemií, spíš je samo o sobě více přirozeně kyselé. Má méně nálevu, pustilo si vodu pouze tak, že je potopené, ale velmi nahňácané. Na chuť je však opravdu vynikající.
Náročnost na přípravu: Koupě zelí, domácí příprava – nakrájení, nastrouhání na robotu (10min), promíchání se solí a kmínem a uložení na 5 dní na tmavé místo (5min). Po pěti dnech rozdělení do menších sklenic (10 min) a zásoby vydrží tak na dva měsíce, pokud jste milovníky zelí.

Domácí zelí
Domácí zelí

Na jednom příkladu jsme si ukázali, jak se skutečně máme zabývat čtením etiket. A to si dovolím upozornit, že se bavíme o kysaném zelí. Ano, kysaném zelí. Nerozebíráme párky, brambůrky, dětské bonbony, kečupy a další věci, které naše děti tolik milují…

Přehled éček

Přikládám velmi jednoduchý přehled všech používaných éček, internet je samozřejmě plný různých popisů a aplikací na pohodlné sledování účinků éček.

PŘÍZNIVĚ PŮSOBÍCÍ LÁTKY
E: 100, 101, 140, 150a, 160a,c,d,e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306–308, 322, 410, 440, 901, 948

LÁTKY PŘIJATELNÉ
E: 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325–327, 334, 350–352, 363, 406, 460, 470b, 551–553, 640, 650, 902–904, 920, 949, 1102, 1103

LÁTKY MÉNĚ VHODNÉ
E: 150b,c,d, 153, 160b,f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330–332, 335, 337, 353, 354, 400–404, 407, 415–418, 420-422, 425, 426, 445, 461, 463–466, 469,470–475, 481–483, 491–495, 500–504, 508–511, 514–517, 524–530, 554–559, 570, 574–579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 957, 965, 966, 967, 968, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1452, 1520

LÁTKY PŮSOBÍCÍ NEPŘÍZNIVĚ
E: 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280–283, 338–341, 343, 355–357, 380, 385, 405, 407a, 412–414, 432–436, 442, 444, 450–452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520–523, 535, 536, 538, 541, 620–635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412–1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517, 1518

VÝRAZNĚ ŠKODLIVÉ LÁTKY
E: 102, 104, 110, 122–124, 127–129, 131–133, 142, 151, 154, 155, 180, 210–224, 226–228, 230–233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310–312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519