Půst

Co je to půst?

Půstem v pravém slova smyslu označujeme situaci, kdy nepřijímáme žádnou pevnou stravu, šťávy, minerálky a zkrátka nic než jen čistu vodu. Při opravdovém půstu se doporučuje pít kvalitní destilovanou vodu z lékárny. Hlavní princip půstu spočívá ve zpomalení a následném zastavení činnosti žaludku a trávicí soustavy. Pokud začínáme s půstem, doporučuje se vždy začít jednodenním a délky půstu pomalu zvyšovat. Jelikož docházení k utlumení funkce zažívacího aparátu, tělo soustřeďuje svou energii na uvolňování chemikálií a toxinů, které byly i několik let usazovány v našem těle, proto je třeba být při půstu opatrní a dodržovat popsaná pravidla.

Navyšování postovacích dní by mělo být postupné, tedy od  jednodenního, třídenního, sedmidenního, patnáctidenního až po jednadvacetidenní, po jehož absolvování si tělo sahne na hranici smrti a po postupném návratu ke stravě zbydou pouze zdravé a potřebné části našeho těla. Každý z uvedených časů přináší tělo určitý výsledek od pročištění těla až po uzdravení ze závažných nemocí. V případě, že netrpíme zavažným onemocnění, není nutné absolvovat náročné půsty.

Účinky jednotlivých půstů

1 den

  • doporučuje se absolvovat pravidelně pro svůj čistící účinek na naše tělo a mysl
  • pro každého zdravého člověka je nejen vhodný, ale i žádoucí
  • nedoporučuje se v těhotenství a během kojení
  • očista celého trávicího systému
  • duševní očista (člověk se posunuje duchovním směrem a nachází nepoznané možnosti ve své mysli)

3 dny

  • dochází k utlumení činnosti trávicí soustavy
  • ušetřená energie se soustřeďuje na odbourání toxinů v celém těle, především ve střevech, játrech, ledvinách a žlučníku
  • duchovní význam

7 dní

  • hraniční doba půstu pro běžnou populaci
  • nutné jsou přípravy a následná návratovka
  • v duchovní rovině otázka trpělivosti a vůle

15 dní

  • nedoporučuje se lidem mladším 21 let
  • určen pouze pro Ty, kteří se postí buď ze závažného zdravotního nebo duchovního důvodu

21 dní

  • znovuobnovení imunitního systému
  • dochází ke kompletnímu odstranění tukových zásob
  • odstranění nežádoucích ložisk a nádorů
  • při dlouhodobém půstu tělo postupně omezuje sekundární systémy, např. termoregalučaní a jelikož se dostává do fáze, kdy si musí vybrat, jaké orgány nechá při životě, zcela vyřazuje všechno nepotřebné, co v těle máme

40 dní

  • často se v literatuře věnované tomuto tématu dočteme o 40ti denním (i delším) půstu, jeho význam je již na duchovní úrovni

Jak začít s půstem

Vždy začínáme pouze jednodenním půstem a pro potřeby některých jednotlivců je to také poslední fáze, kam je potřeba se dostat. Jednodenní půst má ověřený pozitivní vliv na lidské zdraví a ve zdravém životním stylu by měl být občasný jednodenní půst samozřejmostí. Zpravidla začínáme půstem od půlnoci do půlnoci, kdy den před plánovaným půstem nekonzumujeme potraviny složité pro naše trávení  (všechny potraviny živočišného původu), ideální je konzumovat živou stravu. Posledním jídlem je tedy večeře a prvním jídlem po půstu je snídaně. Jednodenní půst bychom měli dodržovat pravidelně, minimálně však 2x za rok (ideálním období je jaro a podzim).

Postupné zvyšování doby půstu má svá pravidla. Pokud plánujeme třídenní půst, měli bychom jednodenní půst absolvovat 1x týdně vždy ve stejný den a po čtyřech jednodenních půstech je ideální přejít na třídenní. Tělo je již zvyklé, s posledním jednodenním půstem se velmi dobře vyrovnává. Po prvním třídenním půstu bychom měli nechat tělo týden odpočívat a pak se doporučují 3-4 jednodenní půsty před dalším navýšení, čili sedmidenním půstem.

Pokud je půst otázkou naší víry a máme vnitřní přesvědčení o cestě, kterou se vydáváme, je stanovena následující tabulka pro správné nastartování dlouhodobého 40ti denního půstu:

Týden 1 jednodenní půst
Týden 2 jednodenní půst
Týden 3 jednodenní půst
Týden 4 jednodenní půst
Týden 5 třídenní půst
Týden 6 jednodenní půst
Týden 7 jednodenní půst
Týden 8 jednodenní půst
Týden 9 sedmidenní půst
Týden 10 jednodenní půst
Týden 11 jednodenní půst
Týden 12 jednodenní půst
Týden 13 patnáctidenní půst
Týden 14 patnáctidenní půst II.
Týden 15 jednodenní půst
Týden 16 jednodenní půst
Týden 17 jednodenní půst
Týden 18 jednodenní půst
Týden 19 jednodenní půst
Týden 20 jednodenní půst
Týden 21 jednodenní půst
Týden 22 jednadvacetidenní půst
Týden 23 jednadvacetidenní půst II.
Týden 24 jednadvacetidenní půst III.
Týden 25 jednodenní půst
Týden 26 jednodenní půst
Týden 27 jednodenní půst
Týden 28 jednodenní půst
Týden 29 jednodenní půst
Týden 30 jednodenní půst
Týden 31 jednodenní půst
Týden 32 jednodenní půst
Týden 33 jednodenní půst
Týden 34 čtyřicetidenní půst
Týden 34 čtyřicetidenní půst II.
Týden 34 čtyřicetidenní půst III.
Týden 34 čtyřicetidenní půst IV.
Týden 34 čtyřicetidenní půst V.
Týden 34 čtyřicetidenní půst VI.

Návratovka

Stejně důležité jako postupný start je i ukončení celého postovacího procesu.  Návratovka je období, kdy po půstu opět přecházíme k běžné stravě a tak, jak jsme trávicí systém uspali, ho musíme postupně i probouzet. Po celou tuto dobu bychom měli konzumovat jídlo s maximální opatrností. Návratovku držíme stejně dlouhou dobu, jakou jsme se postili. Pokud návratovku podceníme, celý výsledek půstu může být nulový, v případě dlouhého půstu může špatná návratovka být životuohrožující.

V návratovce je zakázáno konzumovat živočišné produkty a sůl, konzervanty a některé druhy koření. První jídlo se doporučuje lehce spařená zelenina (tzn. aby byla měkká a zároveň neztratila lesk). Množství jídla by mělo odpovídat velikosti pěsti. V době návratovky konzumujeme hlavně rýži, ovoce a zeleninu, nikdy ne maso, mléko a jiné živočišné produkty.