pH a překyselení

V současné době drtivá většina populace západních zemí trpí problémy způsobené acidózou. Je pozoruhodné, kolik nemocí mají tohoto společného jmenovatele, přestože zdánlivě se jedná o naprosto odlišné nemoci. Typická západní strava se skládá z kyselinotvorných potravin.

V zájmu zachování zdraví je nutné konzumovat alespoň 60% zásadité stravy, která je obsažena především v ovoci a zelenině. Naopak vyhnout bychom se měli mouce a cukru, protože cukry velmi rychle zvýší hladinu krevního cukru v krvi a jsou chudé na živiny. Krev vždy udržuje stejné pH (nepatrné rozmezí pH krve je mezi 7,36 a 7,42). Tato přesná regulace je důležitá, neboť se změnami pH se mění vlastnosti bílkovin včetně aktivity enzymů, transportních mechanismů a další. To ovšem neplatí v buňkách a jiných orgánech. Podle pH moči můžeme odhadnout způsob našeho životního stylu.

Co je pH?

Lidské tělo je ze 70% tvořeno vodou. pH (=potenciál vodíku) je míra kyselosti nebo zásaditosti, jedná se o poměr mezi kladně a záporně nabitými ionty, pH je tedy měření vodíku a čím je pH vyšší, tím je prostředí zásaditější a bohaté na kyslík, čím je pH nižší, tím je prstředí kyselejší a kapalina je téměř zbavena kyslíku. Na stupnici od 0 do 14 je neutrální bod pH 7.

Nevyvážená strava s kyselotvorným efektem dlouhodobě poškozuje tělo. Mezi kyselotvorné potraviny patří zejména živočišné bílkoviny, cukr, kofein a zpracované potraviny. Při neustále snaze o neutrální pH se spotřebovávají minerály jako jsou hořčík, draslík, sodík a vápník, kterých i tak dostáváme z běžné potravy velmi málo. Při takovém dlouhodobém napětí se tělo poškozuje a toto poškození se často projeví až v situaci, kdy už je pozdě.

Pokud naopak udržujeme pH mírně zásadité, tělo má dostatek kyslíku a jeho samoléčící procesy mají ideální podmínky, lépe se vstřebávají vitaminy, minerály i další živiny. Téměř okamžitě po změně jídelníčku vymizí únava, protože energie, kterou tělo věnovalo na trávení kyselotvorné potravy a neustálé vyvažování pH je najednou k dispozici pro jiné aktivity, např. se zvýší schopnost opravovat poškozené buňky a zajišťuje čisté tělo zevnitř.

Jak otestovat pH těla?

Testování je velmi jednoduché v domácích podmínkách. Stačí zakoupit lakmusové papírky (cena 100,- Kč a vystačí cca na 200 použití). Ideální doba na testování je v ranních hodinách, ovšem pokud začínáme s očistou našeho těla, je možné testovat pH kdykoliv během dne. Hodnoty pH se však měří v souvislosti se snězeným jídlem a denní dobou.

pH test slin

Navlhčete lakmusový papírek svými slinami. I když je pH kyselejší než krev, odráží však stav v celém těle. Optimální pH slin je mezi 6,4 a 6,8. pH nižší než 6,4 vypovídá o nedostatku alkalických rezerv. Po jídle pH slin stoupá až na hodnotu 7,5 i více, což je v pořádku, dlouhodobě však by mělo být pH v rozsahu 6,5 až 7,5, což vypovídá, že tělo funguje správně. Pokud pH slin zůstává nízké, je třeba zařadit do jídelníčku více ovoce, zeleniny a odstranit maso, pšenici, sladké limonády a další.

pH test moči

pH moči ukazuje snahu o udržení stálé pH krve přes ledviny pomocí ochranných solí a hormonů. Moč může poskytnout poměrně přesný obraz těla. V extrémním případě se může pH moči lišit od 4,5 do 9,0.  Ideální pH se pohybuje mezi 6,0 a 6,5 při měření ráno nalačno.

před snídaní 5,5 – 7,0
po snídani 7,5
před obědem 7,0 – 7,5
po obědě 7,5 – 8,5
před večeří 7,0 – 8,0
po večeři 6,8 – 7,0
těsně před spaním pod 6,0

Proč je důležité mít čistou krev?

Krev potřebuje mít stále stejnou hodnotu pH, problém ovšem je, že člověk je obklopován vlivy s kyselotvorným dopadem (nevhodná strava, stres, nedostatek spánku, životní prostředí atd.) Krev přenáší kyslík do všech buněk v lidském těle, přináší jim kyslík a výživu a udržuje je při životě. Správně jsou krvinky vedle sebe, mohou se tak dobře pohybovat a dostanou i do nejmenších kapilár kvalitní potravu pro buňky, buňky mají dostatek kyslíku a dobré podmínky pro život. A vitalita celého našeho těla je obrazem každé jedné buňky, dopřejme jim tedy zdraví.

Zdravá krev

Zdravá krev

Pokud však zásobujeme tělo kyselotvornými potravinami, krev přichází o svůj záporný náboj a krvinky se shlukují. Shluky buněk špatně zásobují málo dostupná místa kyslíkem. A neokysličené místo je místo, kde může vzniknout rakovina, buňky zde rychleji stárnou a to má vliv na celkovou vizáž našeho těla.

Krev se shluky buněk

Krev se shluky buněk

Důsledky acidózy

Dlouhodobě kyselé pH způsobuje:

artritida, diabetes, lupus, tuberkulóza, osteoporóza, vysoký krevní tlak, většina rakoviny, obezita, ledvinové kameny, snížená imunita, poškození volnými radikály, hormonální problémy, předčasné stárnutí, bolesti svalů a nahromadění kyseliny mléčné, chronická únava, pomalé trávení a vylučování, tendence k infekcím, deprese, kožní problémy, bolesti hlavy, bolest zubů, citlivé dásně, žaludeční vředy, slabé nehty, slabé vlasy se sklonem k lámání a třepení, křeče v nohou.

Přehled zásadotvorných a kyselotvorných potravin

Kyselotvorné a zásadotvorné potraviny

Kyselotvorné a zásadotvorné potraviny