Divoké byliny

Lidé, kteří mají zájem o zdravější způsob stravování se často honí za vitamíny a minerály, počítají doporučené denní dávky ze všech možných (i nemožných) potravin. Každý z nás zná banán, citrón, ananas nebo avokádo a jejich využití v kuchyni a tolik nutričně bohaté a vyvážené potraviny jsou zcela opomíjeny. V našich klimatických podmínkách se člověk vyvíjel tisíce let a příroda je v symbioze s našimi potřebami a lokálně nabízí vše, co naše tělo potřebuje.

Další ohromnou výhodou kromě dostupnosti je cena. Divoké bylinky jsou vnímány spíše jako plevel a většina lidí raději zaplatí různé částky na hubení plevelů než aby se zamyslela nad skutečným přínosem. Je paradoxní, že i ve směru jako je zdravý životní styl se rozvíjí bujarý bussines, interesovaní lidé si kupují např. ječmen za 1200,- dovážený odněkud z Ekvádoru, přestože je to lokální potravina a věří ve spasení jejich zdraví více než naší české kopřivě.  Samozřejmě je to každého věc a rozhodně lepší exnout ječmen než pivo, cílem není rozhodně kritika nikoho a ničeho, ale spíše ukázání možností, že to jde i jinak a možná ještě s lepším nutričním příjmem. Další výhodou je chuť, kdy si můžete s běžně dostupného plevele dopřát opravdu chutné pokrmy. Zkoušeli jste např. bramborové placky s medvědím česnekem a domácím kysaným zelí? Tyto placičky neobsahují žádné nekvalitní složky, jednou porcí máte více než 200% DDD vitamínu C a spoustu minerálních látek vázané ve správném poměru pro vstřebání naším tělem.

Mezi divoké byliny, které můžete běžně zahrnout do Vašeho jídelníčku patří např. bršlice kozí noha, česnek medvědí, jetel luční, kopřiva, kontryhel, kochna nátržník, pampeliška, sedmikráska, řebříček a další.

Chlorofyl v potravě

Zelená je symbolem zdraví a ekologie, pohled na lesy uklidňuje naší mysl a co se děje se zeleným barvivem v našem těle?

Rostliny mají zelenou barvu díky chlorofylu, což je zelený pigment obsažený v zelených rostlinách, sinicích a některých řasách. Chlorofyl v průběhu fotosyntézy absorbuje energii světelného záření a používá ji k syntéze sacharidů z oxidu uhličitého a vody. Je to dokonalý důkaz propojení životních energií.

Vliv chlorofylu na lidské tělo

    • detoxikuje a očišťuje každou buňku našeho těla
    • dodává energii, zlepšuje přenos molekul kyslíku a dochází tak okysličení (a tedy výživě) buněk
    • posiluje obranyschopnost našeho organismu
    • působí preventivně proti rakovině
    • zajišťuje správné pH v těle
    • podporuje trávení

Chlorofyl v potravinách

Chlorofyl nalezneme v každé zelené rostlině a je velmi vhodné ho konzumovat. Přísun kvalitního chlorofylu nám zajišťují divoké byliny, zelený ječmen, chlorella a zelená zelenina (brokolice, hrášek, špenát, chřest, kapusta a další).

Zelené smoothie