Bezinkový sirup – recept

Suroviny:

  • Květy černého bezu
  • Voda
  • Cukr – 1 kg
  • Chemicky neošetřený citron
  • Kyselina citrónová – 10g

Postup:

Nasbírané květy černého bezu omyjeme pod tekoucí vodou, abychom však neodstranili všechen pyl. Celé květy zalijeme vodou a přidáme na plátky nakrájený BIO citron a kyselinu citrónovou a celé necháme louhovat 24 hodin. Následující den výluh přecedíme, přidáme cukr a přivedeme k varu. Až se cukr rozpustí, nalijeme sirup do předem umytých sklenic a položíme na utěrku víčkem dolů. Po vychladnutí sirup uložíme na tmavé místo. Sirup vydrží klidně celý rok. Po otevření skladujte v ledničce a do týdne spotřebujte.

Použití:

  • při kašli, rýmě, chřipce a nachlazení
  • výborně čistí krev a podporuje krvetvorbu
  • používá se na kloktání při různých zánětech